-->

Kαλωσήρθατε στο ημερήσιο blog μας.

Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη παραμονή στη σελίδα μας.

Πολλά φιλιά απ όλα τα κορίτσια μας

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σεξ και χρήμα

Εταίρα, πόρνη, του δρόμου, μετρέσα, ιερόδουλη, πουτάνα, κοινή, κοκότα, σπιτωμένη, παστρικιά κ.λπ. Ο κατάλογος μπορεί να συμπληρωθεί με τις σημερινές συνοδούς και τα call girls. Μιλάμε για το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο. Είναι όμως έτσι; Στην πραγματικότητα όχι, γιατί η έννοια της πορνείας προϋποθέτει ένα πλαίσιο οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων ξένο στον πρωτόγονο άνθρωπο. Όμως παρατηρώντας τα ξαδέρφια μας τους πιθήκους, καταλήγουμε να πιστέψουμε ότι η πορνεία έχει υπό μία έννοια βιολογικές βάσεις. Για παράδειγμα, μεταξύ των πυγμαίων χιμπατζήδων της Κεντρικής Αφρικής τα θηλυκά παραδίδονται στα αρσενικά με αντάλλαγμα φρούτα και άλλες λιχουδιές. Γιατί το κάνουν αυτό; Βοηθώντας για χρόνια στην ανατροφή των μικρών τους, η φύση τους επιβάλλει να επιλέγουν τα αρσενικά που πληρώνουν , δηλαδή εκείνα που βοηθούν στη συντήρηση των μικρών τους. Τα δώρα καταλήγουν να είναι ευπρόσδεκτα ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν πια μικρά για προστασία.

Κυνηγοί αντρών

Όμως η ανθρώπινη πορνεία έχει πολύ διαφορετικές ρίζες. Κατά τα προϊστορικά χρόνια τα ζευγάρια είχαν ημερομηνία λήξης - ήδη στην ηλικία των έξι με εφτά χρονών τα παιδιά περνούσαν στον έλεγχο της φυλής. Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, στο σεξ οι γυναίκες ήταν επίσης κυνηγοί . Μόνο μετά την εισαγωγή της γεωργίας και το πέρασμα από τη νομαδική ζωή στη μόνιμη εγκατάσταση σε πόλεις - περίπου πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια - και την εμφάνιση σταθερών ζευγαριών προέκυψε ο διαχωρισμός ανάμεσα στην αντρική και στη γυναικεία σεξουαλικότητα, και ταυτόχρονα μια διαφοροποίηση στην τύχη της γυναίκας. Στην πραγματικότητα, ο λόγος ήταν κυρίως οικονομικός. Οι άντρες για να προστατεύσουν την ατομική τους ιδιοκτησία - η οποία δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την επινόηση της γεωργίας - και να τη μεταβιβάσουν στα αρσενικά παιδιά τους έπρεπε να σιγουρέψουν την πατρότητά τους. Ήταν λοιπόν αναγκαίο να χαλιναγωγηθεί η σεξουαλικότητα της συζύγου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις κοινωνικές της σχέσεις έξω από την οικογένεια. Έτσι, για να ικανοποιηθούν οι σεξουαλικές ανάγκες των αντρών που δεν είχαν σύζυγο ή η περίσσεια σεξουαλικότητα των ήδη ζευγαρωμένων αντρών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο θεσμός της οικογένειας, γεννήθηκαν οι πρώτες μορφές της γυναικείας πορνείας, που επέτρεπαν και την επιβίωση πολλών μοναχικών γυναικών.

Ιερό σεξ

Αρχικά στην πορνεία επιδίδονταν οι σκλάβες, οι στείρες γυναίκες και οι απροστάτευτες χήρες. Επίσης, ορισμένες ιέρειες γίνονταν ιερές πόρνες. Η ίδρυση των πρώτων κρατικών οίκων ανοχής ανάγεται στην εποχή του Σόλωνα, ιδρυτή και νομοθέτη της αθηναϊκής δημοκρατίας, τον 6ο αιώνα π.Χ. Στην αθηναϊκή κοινωνία υπήρχαν διαφορετικές σεξουαλικές αγορές για διαφορετικούς πελάτες, οι οποίες επιτελούσαν διαφορετικές κοινωνικές λειτουργίες. Στο χαμηλότερο επίπεδο ήταν οι πόρνες των κρατικών πορνείων, σκλάβες που ανήκαν σ´ ένα φύλακα, τον πορνοβοσκό , ο οποίος όφειλε να πληρώνει ειδικό φόρο (το πορνικό τέλος) από τα έσοδα των γυναικών του σ´ έναν κρατικό λειτουργό, τον πορνοτελώνη . Στο αμέσως ανώτερο επίπεδο ήταν οι γυναίκες του δρόμου. Αυτές μπορούσαν να είναι ελεύθερες, αλλά φτωχές ή σκλάβες. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σανδάλι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ν´ αφήνει στο χώμα ίχνη της φράσης ακολούθησέ με ( ακολούθει μοι ). Πιο ακριβές ήταν οι χορεύτριες και οι τραγουδίστριες, οι οποίες αναλάμβαναν την απαραίτητη περιποίηση των αντρών κατά τη διάρκεια των συμποσίων. Κατόπιν έρχονταν οι εταίρες, που ανήκαν στην υψηλότερη βαθμίδα. Ορισμένες πρόσφεραν πρόθυμα τις απολαυστικές υπηρεσίες τους σε όλους, ενώ κάποιες άλλες μόνο σε εκλεκτούς πελάτες. Ακόμα και οι φιλόσοφοι πήγαιναν στις εταίρες. Πολλές σύχναζαν στη σχολή του Επίκουρου ακόμα και ως μαθήτριες, ενώ ο ίδιος ο Σωκράτης απολάμβανε συχνά την εκλεκτή συντροφιά της Ασπασίας. Έχουν διασωθεί πολλά ονόματα από φημισμένες εταίρες της αρχαιότητας, οι οποίες διακρίθηκαν για την ομορφιά, το πνεύμα ή τα πλούτη τους - μερικές μάλιστα τιμήθηκαν από την πόλη τους.

πηγή : www.focusmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails