Μια σύγκριση ερευνών επιβεβαιώνει τη διαφορά στις αντιδράσεις των σεξουαλικών ερεθισμάτων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
Συγκεκριμένα, τα γυναικεία μυαλά και γεννητικά όργανα αντιδρούν διαφορετικά στη σεξουαλική διέγερση ενώ στους άνδρες, οι αντιδράσεις του σώματος και του μυαλού είναι περισσότερο συντονισμένες μεταξύ τους.
Η ανθρώπινη σεξουαλική αντίδραση είναι ένας δυναμικός συνδυασμός γνωσιακών, συναισθηματικών και ψυχολογικών διεργασιών και οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για το βαθμό στον οποίο η βίωση σεξουαλικών διεγέρσεων καθρεπτίζει τη δραστηριότητα των γεννητικών οργάνων κι αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων (που συνήθως μελετώνται χωριστά).
Για αυτόν τον λόγο επανεξετάστηκαν 134 έρευνες που είχαν γίνει μεταξύ του 1969 και του 2007 και υπολόγιζαν τον βαθμό συμφωνίας μεταξύ υποκειμενικών εμπειριών σεξουαλικής διέγερσης και αντίδρασης των γεννητικών οργάνων. Οι έρευνες περιλάμβαναν δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από 2.500 γυναίκες και 1.900 άνδρες.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο διεγερμένοι αισθάνονταν κατά τη διάρκεια ή αφού είχαν εκτεθεί σε πληθώρα σεξουαλικών ερεθισμάτων που ονομάζονταν υποκειμενική διέγερση. Οι ερευνητές υπολόγισαν τις σωματικές αντιδράσεις στα σεξουαλικά ερεθίσματα με διαφορετικές μεθόδους, όπως οι αλλαγές της στύσης του πέους στους άνδρες και οι αλλαγές στη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα των γυναικών.
Οι υποκειμενικές και σωματικές μετρήσεις των σεξουαλικών διεγέρσεων των ανδρών έδειξαν μεγαλύτερο βαθμό συμφωνίας απ’ αυτές των γυναικών. Για τους άνδρες συμμετέχοντες, η υποκειμενική βαθμολόγηση ταίριαζε περισσότερο με τις σωματικές ενδείξεις, κάτι που δείχνει πως τα ανδρικά μυαλά και γεννητικά όργανα ήταν σε συμφωνία.
Για τις γυναίκες, όμως, οι αντιδράσεις του μυαλού και των γεννητικών οργάνων δεν ήταν σε συμφωνία όπως των ανδρών, γεγονός που υποδηλώνει ένα διαχωρισμό μεταξύ του γυναικείου σώματος και μυαλού, ενώ οι ενδείξεις από τις σωματικές μετρήσεις και την υποκειμενική βαθμολόγησή τους ήταν σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικά διαφορετικές.
Οι ερευνητές έψαξαν για παράγοντες στις έρευνες που μπορεί να ρίξουν φως σ’ αυτή τη διαφορά των φύλων. Έτσι βρέθηκαν δύο διαφορές στη μεθοδολογία που ίσως διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.
Ο τύπος του σεξουαλικού ερεθίσματος – το περιεχόμενο και ο τρόπος που παρουσιαζόταν δηλαδή οπτικά ή σαν ηχητική εγγραφή- δεν είχε καμία διαφορά στο πόσο καλά οι υποκειμενικές και σωματικές αντιδράσεις καθρέπτιζαν οι μεν τις δε στους άνδρες, όμως επηρέαζαν τις γυναικείες αντιδράσεις.
Οι γυναίκες που δέχτηκαν μεγαλύτερο εύρος και σωρεία σεξουαλικών ερεθισμάτων- σε περιεχόμενο και παρουσίαση- ήταν πιθανότερο να έχουν μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ των υποκειμενικών και των σωματικών αντιδράσεων.
Η στιγμή της αναφοράς της εκτίμησης της σεξουαλικής διέγερσης επηρέαζε επίσης. Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την υποκειμενική τους διέγερση, στο τέλος κάθε ερεθίσματος οι ανδρικές αντιδράσεις ήταν πιο κοντινές μεταξύ τους απ’ αυτές των γυναικών. Όμως, όταν ζητήθηκε και από τους άνδρες και από τις γυναίκες να βαθμολογήσουν τη διέγερσή τους κατά τη διάρκεια του ερεθίσματος, η διαφορά των φύλων εξαφανιζόταν, διότι η ανδρική «αρμονία» έπεφτε στο γυναικείο επίπεδο.
Η εκτίμηση της σεξουαλικής διέγερσης στους άνδρες και τις γυναίκες δίνει πληροφορίες στις θεωρητικές μελέτες της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και προσφέρει μια μέθοδο εκτίμησης και αξιολόγησης της θεραπείας της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Η κατανόηση των μετρήσεων διέγερσης είναι, επομένως, υψίστης σημασίας για τις μελλοντικές θεωρητικές και πρακτικές προόδους στη μελέτη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.
Τα αποτελέσματα έχουν συνέπειες στην εκτίμηση της σεξουαλικής διέγερσης, το είδος των διαφορών των φύλων στη σεξουαλική διέγερση και τα πρότυπα της σεξουαλικής αντίδρασης.
πηγή : www.dailyfucks.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου